I en intervju med mig själv

Han lämnade toppjobbet för att starta eget – mitt i en global pandemi. Så skulle artikeln kunna starta, men Robin vill inte säga toppjobb. ”Det var nog mer ett toppenjobb. Jag fick vara med om några fantastiska år på Östsvenska Handelskammaren där vi var ett gäng som hade knasigt kul samtidigt som det gick rätt så bra”. Idag är det ett år sen han sa upp sig som kommunikationschef för att starta eget. Möt civilekonomen som drömde om en rallykarriär men blev kommunikationsPT.

Robin Almqvist glider långsamt fram, mest för att den inte går snabbare, i sin vita Skoda Fabia av kombimodell. Ur högtalarna strömmar svensk vispop, Myra Granberg med ”Lose my mind”. Han parkerar på den grusbelagda garagenedfarten på Bolmörtsvägen 8 i Norrköping. En adress som är såväl hans hem som arbetsplats. Vi slår oss ner i pergolan och genast undrar jag över bilen. 

Du är ju bilintresserad? Jag hade väntat mig en annan bil …
”Man kan tro det, men jag är rallyintresserad. Det är en helt annan sak. Men i försäljningsbroschyren stod det att överallt kommer människor vända sig om efter dig. Enda gången det hände var när jag hade fått in en sten i bromsarna och det gnisslade något förskräckligt.” 

Robin har tävlat i rally tolv år, men la hjälmen på hyllan 2014. Om inte drömmen om att bli nästa Colin McRae hade gått i spillror i mitten av 00-talet hade han aldrig varit där han är idag.
”Då hade jag varit fattig. En del säger att golf är en dyr sport, då skulle de prova rally. Nu hade jag ju råd att starta företag istället.”

Ja, hur kommer det sig att man startar företag som småbarnsförälder? Dessutom mitt i en pandemi?
”Det var av fler anledningar. Bland annat för att jag är just småbarnsförälder. Jag vill försöka styra min tid mer och umgås mer med barnen och familjen. Sen har jag alltid velat driva eget företag, det var min grundtanke från början men sen gick det 13 år. Under 2020 hände några saker, lite motgångar, som satte perspektiv på saker och livet – och då var det dags.” 

Vad var det som hände?
”Det var några olika saker, men bland annat att min morfar gick bort. Jag är mer eller mindre uppvuxen hos min mormor och morfar och det är morfar som hjälpt mig med mitt rallyåkande. Som mekat hela nätter och skjutsat mig till Grums, Östra Göinge och alla möjliga ställen för att jag ska kunna åka tävling. Det är också han jag pratat med om vem som ska vinna farmen och analysera Leksands förluster.”

Leksand, men du är ju från Valdemarsvik?
”Det är den andra hälften av mormor och morfar. Min mormor är från en liten by utanför Leksand och alla i min släkt är på ett eller annat sätt engagerat i Leksands hockey. Vi åker alltid upp till Leksand och tittar på ett par matcher per säsong. Och nu har äntligen säsongen dragit igång igen!”

Och ditt företag, KommunikationsPT, vad är det du gör?
”Min drivkraft är och har alltid varit att jag vill att andra lyckas – jag vill göra andra framgångsrika. Och det vill jag göra med kommunikationen som verktyg. Jag hjälper helt enkelt företag, organisationer och medarbetare att bli bättre på att kommunicera och nå ut med sina budskap.”

Hur då?
”Genom rådgivning, utbildningar eller att jag operativt och strategiskt går in och stöttar företag.” 

Robin, som dagen till ära klätt sig i träningskläder, tittar på klockan. Vi hade bokat en halvtimme för intervjun och tiden börjar rinna ut. Ska du ut och springa?
”Japp. Det är också ett intresse. Rally, löpning och Leksand hockey. Löpningen är bra på så många sätt, rensar huvudet och lugnar själen.”

Jag måste få hinna ställa några snabba frågor till bara. 
”Kör på.”  

Morgonmänniska eller kvällsmänniska?
”Min dotter är morgonpigg. Min son är kvällspigg. Själv är jag varken eller menar min fru. Men jag ser mig som en morgonmänniska, det kommer jag alltid att göra.” 

Berätta något inte så många vet.
”Jag har varit med i en dokusåpa och i Hänt Extra.”

Dokusåpa – vilken?
”Allt behöver du inte veta.” 

Okej, då får du berätta något mer.
”Jag har gjort världens största smörkniv. 3,66 meter om jag minns rätt.” 

Du har intervjuat många människor, har du någon speciell intervjuteknik?
”Ja, eller jag vet inte. Det beror så mycket på vad det är för typ av intervju. Men jag förbereder nästan aldrig några frågor.” 

Men hur får du då några svar?
”Jag har några steg jag vill försöka gå igenom i varje intervju för att komma lite djupare.”

Vilka steg är det?
”Det är fem steg för att lära känna personerna djupare. Det handlar om personens bakgrund, viktiga vägval, motgångar, framgångar och framtid.” 

Då har vi ändå varit inne på de flesta av de stegen. Men lite om framtiden måste jag avsluta med. Hur ser din framtid ut?
”Jag trivs väldigt bra nu. Jag har roliga uppdrag, en underbar familj och det kommer hända några spännande saker framöver. Så framtiden ser bra ut.” 

Kan du berätta vad?
”Inte än, ni får hålla utkik på mina sociala medier.”

Något ytterligare du vill lägga till?
”Ja. Det finns så många jag vill tacka som gjort det här möjligt. För mig är det ofattbart att jag har så många fantastiska människor runt mig som alltid vill mig det bästa. Ni vet vilka ni är. Men två som jag vill lyfta lite extra är min fru Frida och min mamma Anette. Utan er vore ingenting möjligt.” 

Tack för intervjun och lycka till med löpturen!
”Tack själv!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s