Skicka vykort – ett litet inlägg om ditt varumärke

Igår fick jag 86 mail. 0 vykort. Om jag drar ett snitt över en månad (ja, jag har räknat på det här) så fick jag 81,6 mail om dagen. Snittet på vykort: 0,032 per dag (egentligen var det 0 för det var från min kära mamma som skickade en hälsning till mina barn. Och nej, det var inte i december, för även jag får julkort. Men även där har jag statistik. 76,3 mail. 0,802 vykort).  

Vad vill jag ha sagt med det? Jo, att det finns en enorm potential i denna gamla metod att nå ut genom det där berömda bruset. Och bygga relationer. Prova. Jag är ganska övertygad om att det kommer ge resultat – det gjorde det för mig i alla fall.

Men egentligen handlar inte det här om vykort – jag jobbar ju inte på postnord. Det handlar om att sticka ut, att nå ut genom bruset och att bygga ditt varumärke. Att skapa framgångsrik kommunikation handlar mycket om att skapa ett framgångsrikt varumärke. Vi köper inte produkter eller tjänster – vi köper varumärken. Och vi köper varumärken som träffar oss i hjärtat, berör oss och löser våra problem. Varumärken som är äkta. När organisationer tenderar att fokusera på mål, produkter och policys så fokuserar kunden på behov, känslor, förväntningar och lösningar.  Säljer vi tröjor där vårt mål är att sälja fler tröjor kan vi inte kommunicera ”köp min tröja”. Eller kan och kan, men det är få som nappar på det. Varför ska man köpa tröjan? För att den löser ett problem? För att den är billigast? För att om du bär den på dig så kommer du känna dig som den där heltidssemestrande skärgårdskillen. Det handlar om att sluta tänka inifrån och ut och börja tänka utifrån och in.

Mina korta medskick i detta är att bygga varumärke tar tid och är något som pågår dygnet runt, året runt. Och är superviktigt. Några små tips små vägen: 

  1. Börja med värderingarna. Varumärket är inte din logotyp. Eller annonsen i tidningen. Varumärket är en känsla. Det som dina kunder känner och upplever i alla kontakter med ditt företag. Där är värderingarna viktiga. Vad ni står för och vad ni lovar. Jag menar inte de där tre värdeorden som ligger undangömda i en låda. Utan värderingar är något som måste levas. Och det måste kännas hos mottagaren. Det som kommuniceras ut till kunderna ska kunderna känna i alla kontakter med alla medarbetare på ditt företag.
  2. Bygg ett mänskligt varumärket. Affärer görs mellan människor – relationer byggs mellan människor. Så bygg ett mänskligt varumärke. Var transparenta och ödmjuka. Ingen tycker om en besserwisser som tror sig veta bäst och mest om allt. Ingen tycker om varumärken som är svåra och krångliga. Var öppna och ärliga med vem ni är. Allt är inte guld och gröna skogar och det gillar vi.
  3. Låt känslorna vara med. Det är få av oss som är särskilt förnuftiga – vi styrs av våra känslor och handlar varumärken som lirar med våra värderingar och känslor. Vilken känsla vill du förmedla med ditt företag?
  4. Lös problem. Fokusera inte på produkten eller tjänsten – fokusera på vilket problem som produkten eller tjänsten löser. Ta exemplet Klarna: Vi tror att Klarna säljer en betallösning, men egentligen säljer de enklare shopping. Något de själva kommunicerar. Vad är det du egentligen säljer och löser för problem för dina kunder? Vad är det egentligen du ska kommunicera?
  5. Skapa värde. Likt ingen gillar en besserwisser så gillar alla de som är bjussiga. Så var bjussig. Bjud på din kunskap, inspiration eller idéer. Ge svar på dina kunders utmaningar.
  6. Stick ut. Gör det som andra inte gör. Och gör det personligt. Vi minns,  knyter ann till och berättar om de som går sin egen väg. Lättare sagt än gjort, jag vet. Men ett handskrivet vykort kan vara en start.

Varumärkesarbete tar som sagt tid och är något som pågår hela tiden. Men när du har en grund är det inte särskilt svårt att börja kommunicera det. Genom att kommunicera vad (dina budskap) du ska säga till vem (din målgrupp) och var (kanaler) kan du, tack vare digitaliseringen, ganska billigt och snabbt nå ut till dina kunder. Du kan läsa mer om hur du skapar dig en kommunikationsstrategi i ett tidigare inlägg här.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s