Framgångsrik kommunikation – för oss som gillar genvägar

”För oss som gillar genvägar” var undertiteln på min bok. Det tog lååång tid innan jag kunde smälta den, från förlaget föreslagna, undertiteln till min bok. Till MIN bok. Jag som aldrig tagit en genväg i hela mitt liv. Eller?

Jag tror att framgång och lyckad kommunikation handlar om långsiktigt och hårt arbete – ingen blir en stjärna över en natt – det är alltid många timmars blod, svett och tårar bakom. Men med det sagt behöver du ju inte ta omvägar. I min bok gav 31 experter sina fyra bästa råd inom sina expertområden. Det blev som små genvägar till alla som ville lära sig nya saker inom en rad olika områden. I det här inlägget ger jag mina fyra råd på hur du bygger framgångsrik kommunikation. Vill du se det som en genväg, så varsågod😀

Mina fyra råd är enkla och handlar om att:

  1. Hitta ditt träningsprogram – kommunikationsstrategin som visar vägen,
  2. Skapa handlingsplanen – övningarna som tar dig mot målet,
  3. Göra jobbet – göra övningarna
  4. Utvärdera.

1. Hitta ditt träningsprogram – kommunikationsstrategin som visar vägen

Som kommunikatör eller som kommunikationskonsult får jag ganska ofta frågan: kan du göra det här? ”Det:et” kan handla om att skriva en artikel, göra en powerpoint eller komma igång med sociala medier. Som den bråkiga kommunikatör jag är blir mitt svar ofta ”varför”? Varför ska du göra just det där? Ibland får jag ett bra svar, ett svar som visar på att det är ett genomtänkt beslut som tar kommunikationen och företaget närmare målet. Då gör jag mer än gärna uppgiften. Men ibland får jag ett svävande svar. Något i stil med att man tror att det är något man borde göra. Och det är lite knas. För med de knappa kommunikations- och marknadsföringsresurser som ofta finns gäller det ju att göra rätt saker. Och saker rätt. Då måste du veta varför du ska göra den där kommunikationsinsatsen. Det ska ju leda till någonting – den ska ju genomföras för att du ska nå dina mål. Då måste du först veta vilka dina mål är.

Där har du början på din kommunikationsstrategi. Kommunikationsstrategin ska svara på hur du ska kommunicera för att nå dina mål. Att ha en strategi är avgörande för om du ska lyckas – du måste veta vilket träningsprogram du ska använda för att uppnå dina mål. Det är helt olika träningsprogram om du ska springa milen under 40 eller ha sexpacket på stranden till sommaren.

Börja med att svara på frågan varför (som också kan beskrivas som mål och syfte) du ska göra den här kommunikationsförflyttningen. Det troliga, övergripande svaret, är att för att du ska nå dina affärsmål.

Din kommunikationsstrategi ska också svara på vem, vad och hur eller som man ofta säger; målgrupp, budskap och kanaler.

Vem vill du nå ut till? Genom att ha koll på din målgrupp kan du också svara på hur du når dem – kanaler du ska använda. Ett tips är att använda kanalerna där dina målgrupper finns😎. Hur vet man det då? Undersök, analysera och gissa. Kolla statistik och data.   

Vad vill du berätta för din målgrupp? Vad ska de känna, veta och göra? Skapa budskap som talar till din målgrupp. Använd dem sedan så mycket du kan i din kommunikation.  

2. Skapa handlingsplanen – övningarna som tar dig mot målet

När strategin finns på plats så visar dig den din riktning – åt vilket håll du ska. Det är först nu du vet och ska bestämma vilka kommunikationsaktiviteter du ska göra. Om det var den där artikeln, power-pointen eller sociala-medier-inläggen. Bryt ner strategin i en konkret handlingsplan – på ett år, sex månader, en månad, en vecka. Vilka är övningarna du behöver göra för att du ska nå målen?

Vill du som konsult visa på din expertis för att sälja dina tjänster kanske det är rätt att starta en blogg eller podd och ge värde till din målgrupp. En målgrupp som kanske finns på LinkedIn vilket gör den perfekt att sprida din blogg/podd genom?

Vill du sälja broddar till pensionärer är kanske en annons i den lokala tidningen rätt snarare en ett snapchat-inlägg.

Vill du sälja fler t-shirts med båtsmansmotiv(?) till 25-åringar är kanske influencermarketing rätt?

När du vet vad du ska göra kan du börja göra det. Skapa en aktivitetsplan med tidssatta aktiviteter. Och börja göra jobbet.

3. Gör jobbet – gör övningarna

Alla vet ju, som någon gång anlitat en PT, sådär någon gång i början av januari, att det inte räcker för att bli vältränad och nå dina mål. För trots att jag står med världens bästa träningsprogram och övningar i handen så blir jag inte vältränad. Till sommaren är jag fortfarande otränad, skäller på PT:n som påpekar att jag måste göra övningarna. Måste jag göra jobbet? Oförskämt kan tyckas. Men visst, det är väl sant. Och nu ska ni få höra en sak: Det gäller även kommunikation. Oväntat? Nae. Du vet ju vad du ska göra, strategin säger det – träningsprogrammet säger det – gör det! Gör jobbet.

Med mina kunder jobbar jag i en eller tvåveckorssatsningar. Utifrån strategin – det man vill uppnå – har vi gjort en handlingsplan för året som vi tidsätter och planerar på en eller två veckor. Vad ska göras? Och vem ska göra det? Ansvaret delas upp och följs sen upp veckan efter. Tips på verktyg för att kunna arbeta strukturerat och effektivt är Trello.

4. Utvärdera

Följ varje månad upp ditt arbete. Blev utfallet som du hade tänkt dig – tog aktiviteterna dig närmare dina affärsmål? Det kan ibland vara svårt att se på en månad om det tog dig närmare affärsmålen, bryt i såfall ner målen till specifika kommunikationsmål. Gör mer av det som fungerar, sluta eller skruva på det som inte fungerar.

Genom att följa dessa fyra steg kommer du nå framgång. Det törs jag nästan lova. För du vet varför du ska göra det. Du har målen klara, du vet till vem, vad och hur. Då kan du lista vilka aktiviteterna är du ska göra och du har din detaljerade handlingsplan – vilket gör det lätt för dig att göra jobbet.

Kommunikation, varumärke och marknadsföring handlar om långsiktighet och uthållighet. Tio situps någon gång då och då ger dig inte sexpacket till sommaren – och framförallt är sit-ups en tämligen dålig övning om du ska springa milen under 40. Genom att veta vart du ska, skapa handlingsplanen samt jobba konsekvent och målinriktat så kommer resultaten. Och du kommer bygga relationer som leder till affärer. Och kanske ett sexpack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s