Skriv innehåll för Google. Och för läsaren.

Jag tjatar ofta om att du ska skriva korta texter. För att du ska bli läst. Men för att Google ska gilla dig och för att komma högre upp i sökmotorn ska du skriva långa texter. Och mycket innehåll. Hur gör man då? Läs det här inlägget så reder jag ut det. Dessutom får du fler skrivtips som gör att Google och läsaren gillar dig och ditt innehåll lite extra. 🥰

Många vill komma högt upp på Google. Och det är inte så konstigt, för 95 procent av Sveriges befolkning använder Google när de vill få svar på sina frågor. 58 procent av trafiken till de flesta hemsidor kommer också från Google. Men för att lyckas komma på topp-tio-listan eller till och med på pallplats krävs ett gediget arbete. Och en gnutta tålamod. I det här inlägget går vi igenom 6 steg hur du skriver optimerat innehåll för läsaren och för Google.

Steg 1 – ta reda på sökorden du vill att Google ska ranka dig på

För att du ska hamna högt på Google måste du veta med vilket/vilka sökbegrepp du vill hamna högt upp med. Börja där. Du kanske redan vet, då kan det innan du sätter igång vara smart att kolla konkurrensen på de orden. Det kan du göra genom olika verktyg som Ubersuggest.

Är det stenhård konkurrens kanske det är bättre att hitta något annat, snarlikt, begrepp. Eller fler begrepp ihop med varandra. Du kan hitta olika sökbegrepp genom att använda Keywordsheeter.

Ett annat bra verktyg är Answer the public. Där kan du skriva in ditt sökord och Answer the public ger dig frågorna som flest har ställt på Google kopplat till ditt sökord. Ett tips då är att ställa den frågan i ditt inlägg. Och svara på den. I gratisversionen av Answer the public har du två sökningar per dag.

Steg 2 – skapa innehåll som visar att du vet vad du pratar om

Jag gillar relevant innehåll. Du gillar relevant innehåll. Google gillar relevant innehåll. Google vill veta om du kan det du pratar om. Om du är expert på ditt område. För Google vill dela det bästa innehållet, det som ger det bästa och mest utförliga svaret på frågan som är ställd till Google. Det är nu det här med långa texter kommer in. Ju längre en text är, med bra och matnyttig information, desto bättre svar anser Google att du ger till den som sökt svar på en fråga.

Google vill veta om du kan det du pratar om. Om du är expert på ditt område.

Därför måste du ha något vettigt att säga. Skapa innehåll som visar att du kan det du pratar om. Sen kan du säga det där vettiga på ett vettigt sätt. Som Google gillar. Mer om det i nästa steg.

Steg 3 – använd sökordet rätt i ditt innehåll (H2-rubrik)

Nu vet du att Google gillar relevant och bra innehåll. När du nu skapar ditt grymma inlägg gäller det att använda sökordet/sökorden du vill förknippas med på rätt sätt.

Huvudsökordet du vill förknippas med ska finnas i: (H3-rubrik)

 • Metatitel (50 tecken) och metabeskrivning (150-200 ord). Titta på vad andra som ligger högt på ditt sökord har skrivit.
 • H1-rubriken
 • Ingressen
 • I H2- och H3-rubriker (unvik H4-rubriker)
 • Brödtext

Steg 4 – börja med ditt viktigaste innehåll

Här kommer det. Betydelsen av att kunna skriva kort. Och fånga läsaren direkt. Eftersom Google vill att du ska skriva långt handlar det om att kunna sammanfatta din text och fånga läsaren direkt för att öka chansen att de läser vidare. Och vidare. För Google vill också att du som besökare ska stanna en längre stund och ta del av innehållet. För då upplever Google att ditt innehåll var relevant för läsaren.

Tips för att fånga läsaren direkt; tänk hur en journalist jobbar.

 • Börja med en intressant rubrik där sökbegreppet är med (max 50 tecken).
 • Jobba med en ingress som sammanfattar din text där sökbegreppet är med. Berätta sen kortfattat svaret, men som lockar läsaren att läsa mer. Uppmana också till det; att läsa mer.

Testa tremeningsövningen som jag skrivit om för att kunna sammanfatta din text kort.

Skriv naturligt

Skriv sen naturligt. Konstla inte till det för att få in ditt sökord på så många ställen som möjligt. Absolut, sökordet måste vara med, men gör det på ett naturligt sätt.

Ett exempel. Säg att din text handlar om semester. Istället för att bara skriva ordet semester stup i kvarten använd begrepp där ordet semester är med. Som ”sommarsemester”, ”semester med bil”, ”Sveriges bästa semester”, ”semesterresa” och så vidare.

Steg 5 – gör ditt innehåll och inlägg snyggt

Japp, så är det. Det räcker inte med att din sida innehåller massa bra text och content. Det ska också vara läsvänligt och snyggt.

Varva din text med:

 • bilder (bilderna ska heta sökbegreppet)
 • infografik
 • punktlistor
 • video

Steg 6 – när du är klar med ditt inlägg se till att …

 • URL:en är kort och innehåller sökbegreppet
 • att url:en inte innehåller _ (understreck)
 • du har interna länkar i ditt inlägg. Att något i inlägget länkar till något annat intressant på din hemsida.
 • att du har externa länkar. Att du länkar till andra. Sen vill du också att andra relevanta inlägg länkar till ditt inlägg. Den är svår, men om ditt innehåll är relevant så kommer andra att vilja länka till dig.
Se till så din sida är mobilanpassad, laddar snabbt och har en https-adress.

Avslutningsvis …

Att hamna högt på Google tar tid. Räkna med att se resultat först ett år efter du skapat ditt innehåll. Och det är mycket som spelar in för att du ska lyckas. Att du har använt sökbegreppet rätt och skapat relevant innehåll är en jätteviktig del. En annan är den tekniska biten. Du har väl sett till att din hemsida är en https, att den är mobilanspassad och laddar snabbt?

Och under tiden som din sida jobbar sig upp genom Googles placeringar, kom ihåg att sprida ditt inlägg i alla andra kanaler du har som LinkedIn, nyhetsbrev, facebook med mera. För det som det i grund och botten handlar om är ju att du vill att det du kan, dina budskap ska nå så många som möjligt.

Lycka till! 😎