Tycker du om roliga texter – läs den här

Du är inte ensam. Om att tycka om roliga texter alltså (om du är ensam i övrigt har jag ingen aning om). 99 procent tycker om roliga texter. Bara 1 procent tråkiga. Hur vet jag det? Det vet jag inte. För jag hittade bara på det. Men visst borde siffran stämma? För vem tycker om tråkiga texter? Ingen! Ändå verkar det som att så fort vi sätter oss vid tangentbordet så ska vi vara tråkiga. Kan vi komma överens om att vi slutar med det? 

Skriv som du pratar

Det handlar inte om att du ska vara någon underhållare, som serverar one liners efter varandra, utan om att du inte ska vara så tråkig. Tänk dig att du pratar med någon. Eller att du lyssnar på en föreläsning. Vem är det som fångar din uppmärksamhet? Och vem kommer du ihåg?

Den som pratar korrekt och energilöst? eller 
den som pratar engagerat och passionerat?


Kommunikation handlar om att förmedla en känsla. Vi lyssnar till, och minns dem, som har energi och kan förmedla den där känslan. Samma sak gäller när du skriver. Den sköna känslan du förmedlar när du engagerat beskriver dig och ditt företag när du pratar, försök förmedla den i skrift också. Så det inte blir så torrt och tråkigt. För om inte du tycker om tråkiga texter, tror du dina potentiella kunder gör det?

Roliga texter – några tips på vägen

  • Skriv som du pratar. Skriv enkelt, det behöver inte vara så korrekt. 
  • Stick ut. Skriv inte som du borde eller förväntas göra. Strunta i floskler och klyschor. Säg inte att ni ger den ”bästa servicen” eller är ”marknadsledande i er bransch”. Vad betyder ens det? Säg det ni menar. Och det på ett annat sätt än konkurrenterna.
  • Skriv så det känns att det är du och ditt varumärke. När jag lanserade (oj, lanserade. Stora ord för ett litet företag) mitt företag fick jag en kommentar på Facebook av en gammal vän: ”Så bra presenterat och så mycket du”. ”Så mycket jag”, jag bara log. Det var den finaste kommentaren jag kunde få. Det var exakt det jag ville förmedla, mig själv. Som jag är. Att oavsett om man möter mig fysiskt på ett mingel eller digitalt på en hemsida så förstår man vad jag är för filur. Och vad jag kan och står för.
  • Var tydlig. Säg det du vill sagt. Och säg inget mer. 
  • Tänk dig in i mottagaren. Du vet mycket mer än din mottagare. Och det kan vara ett problem. För du kommer krångla till det. Återigen, skriv enkelt. Så enkelt att mottagaren förstår vad du menar och gör det du vill. 

Det kan tyckas vara några svarta krumelurer på ett vitt papper, men en text kan vara så mycket mer.  Så sätt dina krumelurer i liv, låt det bli lite mer party och ge din text energi.

Och eftersom den här texten kanske inte var så himla rolig (inte meningen att luras), avslutar jag i alla fall med ett skämt. Så blir du inte helt besviken. Och så här i juletider väljer jag ett juligt sådant.  

– Är du klar med julgodiset?
– Ja, men det tog nästan knäcken på mig!

God jul! 🎅

Lästips!
>> Prata bara med mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s