Gör först, strategi sen – 7 steg för en framgångsrik contentstrategi.

Först strategi. Sen göra. Så har vi lärt oss att jobba. Men när du skapar din contentstrategi, tänk tvärtom: Gör först, strategi sen. Genom att göra först får du svar på vad som fungerar och kan ta hand om värdefull data och insikter som publicerat innehåll redan gett dig. 

Kort kan en traditionell strategi sammanfattas så här:

  • Var är vi idag?
  • Vart vill vi vara?
  • Hur tar vi oss dit?

De flesta vet var man är idag. De flesta vet också vart man vill. Antingen finns det nedskrivet i några verksamhetsplaner, affärsplaner eller kommunikationsstrategier. Eller så finns de i ditt huvud. Det handlar till mångt och mycket om vilka mål som ska uppnås. Att ha en strategi är för många företag och organisationer avgörande för att nå framgång. Men vi lever också i en annan, ny och snabb, tid där världen förändras. Traditionell marknadsföring kompletteras med ny, där det idag mycket mer handlar om att anpassa sig efter nya situationer och snabbt kunna agera och förändra sitt tankesätt.

Handen på hjärtat. Hur många strategier och planer har du tagit fram som du sen inte följt? För att det hände en del på vägen. Det blev inte riktigt som du tänkt dig och du var tvungen att anpassa dig efter de nya förutsättningarna?

Det enkla i en strategi är oftast att veta var man är idag. Och vart man vill. Det svåra i en strategi är att veta vad som ska göras för att faktiskt nå dit. Vilka aktiviteter som tar dig mot målet? Alltså ”huret”. Och hur tar du reda på det? Genom att undersöka, analysera och kolla konkurrenter? Absolut, men ärligt talat, det mesta blir ju bara gissningar. Och visst, du kan ju skriva ner dina gissningar så har du fått din strategi på papper. Men när du arbetar datadrivet och vill lyckas med content marketing är det bättre att testa sina gissningar först. Då får du ju svar. På vilka kanaler som fungerade bäst, om du nådde din målgrupp och vilken typ av innehåll som faktiskt fungerade.

Du får direkt svaret på om dina gissningar var rätt. Var de det, grattis=) Fortsätt! Fungerade det inte, prova något annat. Analysera vad som gick bra och mindre bra och forma strategin utifrån det. Vi har alla begränsat med tid och resurser. Så se till att skapa content utifrån det och gör en tydlig aktivitetsplan. För likt en personlig tränare på gymmet tar fram världens bästa träningsprogram åt dig, blir du bara vältränad om du gör övningarna. Samma sak med en contentstrategi. Den kommer bara generera resultat åt dig om du gör jobbet med kontinuerligt innehåll.  Och ja, det är ett långsiktigt arbete.

Ett (bra) arbetssätt för en contentstratetgi

1. Varför och vem
Har du inte redan koll på varför och kan svara på mål och syfte, ta reda på det först. För såväl företaget i stort, som för kommunikationsarbetet som ska ta dig mot målet.

2. Titta bakåt för att se framåt
Kolla historiken. Du kanske har skapat bra innehåll tidigare? Du kan hitta små guldkorn som kanske kan användas igen. Lär dig av tidigare erfarenheter. Annars …

3. Gör
Testa dina gissningar som du tror tar dig mot målet. Alltså, gör!

4. Analysera
Vad fungerade? Vad fungerade inte? Plocka det som fungerar och låt det bli din strategi.

5. Bestäm innehållstyp och kanaler
Vilken typ av innehåll ska du nu fokusera på? Vad var det som faktiskt fungerade? Långa, faktabaserade, blogginlägg? Korta roliga videos? Intervjuer i en podd? Och vilka kanaler fungerade bäst att sprida innehållet i?

6. Handlingsplan
Vem ska göra vad? När ska det göras? Och hur? Sätt en detaljerad plan. Annars är det väääldigt lätt att det inte blir gjort.

7. Utvärdera och analysera
Kanske tråkigt. Men ack så viktigt. Tiderna kanske har ändrats. Du kanske har ändrats. Eller så har kunderna det. Det som fungerade förra månaden fungerar kanske inte nu. Då är det är dags att börja om på steg 2. En contentstrategi måste alltid vara levande.

Egentligen är inte det här så svårt. Eller jo, det kan vara toksvårt. Och man kan bli osäker, rädd och allt möjligt. Kom över den tröskeln. Och testa dina idéer. Det är slutsatsen av hela det här inlägget. Gör saker. Det kommer ge resultat.

När du har kommit en bit på vägen, så kan contentstrategin bli en viktig del i ditt Inobund Marketing-arbete. Som det första viktiga steget i att hitta nya leads. Vill du veta mer om Inbound Marketing, kan du kan läsa ett tidigare blogginlägg här.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s