Dåligt med cash, men skapligt med tålamod? – satsa på Inbound Marketing

Har du dåligt med cash men skapligt med tålamod? Då ska du satsa på Inbound Marketing. Vad är det då (mer än ytterligare ett krångligt begrepp i marknadsföringsvärlden)? Jo, det är motsatsen till outbound marketing. Nu blev det väl glasklart? Eller=)? Kanske inte, tur då att jag reder ut begreppet i det här inlägget och beskriver en enkel modell hur du kommer igång. Och varför du bör använda den.

Outbound marketing kan liknas med traditionell reklam och marknadsföring. Att någon kommer och stör dig, när du minst vill det, och tjatar om att du ska köpa just deras grej. Tänk TV-reklamen som avbryter den spännande filmen. Telefonförsäljaren som ringer mitt i middagen. Oftast rätt tråkigt och störande.

Inbound marketing är tvärtom. Köparna hittar dig. När de vill och är redo.

Inbound Marketing är en digital marknadsföringsmetod som i grunden går ut på att optimera innehållet på din hemsida. För att attrahera flera kunder. Du vill få de ”okända” uti cyberrymden att bli besökare till din hemsida och ge sig till känna. För att de ska bli dina leads. Leadsen ska sen bli kunder för att slutligen bli dina ambassadörer.

Och allt börjar med värdeskapande och relevant innehåll.

Så här kan (och bör) du göra:

Steg 1 – Attrahera
Det första steget handlar om att attrahera fler och rätt besökare till din hemsida. Och du attraherar genom att förse dem med rätt innehåll, vid rätt tidpunkt och i rätt kanal. Nu är vi inne på det här med content marketing. Ofta skapas det här innehållet i form av:

  • SEO
  • SEO-optimerade blogginlägg
  • Podcasts
  • Filmer
  • Sociala medier

Steg 2 – Konvertera och engagera
När du har skapat bra innehåll, spridit det och fått in de ”okända” på din hemsida, ska du få dem engagerade. Och det du vill är att de då ska lämna små fotspår efter sig. Fotspåren består oftast av en e-postadress. Kom ihåg att det handlar om att uppmana besökaren att göra något. Det kallas Call-to-action, eller ”säg åt mig vad du vill att jag ska göra”. Men för att din potentiella kund ska vara villig att lämna det där fotspåret, sin e-postadress, måste du oftast bjussa på något. Det kan handla om att signa upp på ett nyhetsbrev där man får ytterligare kunskaper. Eller att man får ett white paper eller guide om något annat intressant. Nu bygger du en e-postlista, och det är guld värt. För då kan du förse dem med den kunskap och information som de vill ha. Här kan man också börja prata om Marketing Automation.

Steg 3 – Göra dem happy=)
Nu har vi gått från ”okänd människa någonstans i cyberrymden” till att de gett sig till känna. Och lämnat ett fotspår till dig. Du vet att den här personen på något sätt tycker det du gör är intressant. Och bra. Dessutom vet du vad den här personen är intresserad av. Nu gäller det att vårda den relationen. Så att leadet blir en kund. Fortsätt serva dem med kunskap och värdefullt innehåll. Ju mer du kan göra det, ju nöjdare blir de och desto högre är sannolikheten att den blir din kund. När kunden väl är kund. Se till att den blir ännu nöjdare. Alltså fortsätt serva med schysst innehåll. Då ökar chanserna att de kommer rekommendera dig vidare. Det är också ”slutmålet” med Inbound Marketing – att få dina kunder att bli ambassadörer.

Många studier visar att inbound marketing är extremt mycket mer kostnadseffektivt än outbound. Men den största vinsten med det är att du skapar relationer med dina kunder som nästan är helt omöjliga att skapa på något annat sätt. Du når den målgrupp du vill nå, och dessutom vill den målgruppen prata med dig.

Lycka till och kör hårt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s