Delfiner gör dina texter mer levande

För snart 15 år sen skrev jag min C-uppsats på Örebro universitet om Svenska rallyt och dess varumärkesresa.  

En av lärarna gav mig då ett skrivtips som jag använder än idag:

”Släng in något oväntat i din uppsats, det livar upp din text. Dessutom märker du om opponenterna faktiskt har läst.”

Jag fattade inte riktigt.

Vadå oväntat❓
Vad som helst❓
Typ delfin❓

minns jag att jag svarade.

”Kanske inte delfin, men …”

Det blev delfin. 🐬

Sedan dess har jag nästan alltid en delfin med i mina texter. Eller inte just en delfin och inte för att läsaren ska hitta ett fel, utan för att överraska och få läsarna att haja (många fiskreferenser nu:)) till. Någonting som sticker ut men som ändå hänger ihop med övriga texten (vilket delfinen såklart inte gjorde:)).

Det kan vara att skriva ”Det är lättare att skita i en fingerborg än att vara alla till lags” istället för ”Det är svårt att vara alla till lags”. Eller som jag skrev i boken i kapitlet om att hitta sin målgrupp. ”Är de unga? Tjejer? Eller personer i nordvästra Jämtland med stort intresse för flugfiske?”. Det kan också handla om hitta på egna ord eller begrepp som ”Tokstrajpa bilen” eller ”Skriv vintergrönt”.

Delfiner kommer göra dina texter

👉 mer levande
👉 roligare
👉 lättare att komma ihåg
👉 skönare att läsa

Och ja, opponenterna hittade min delfin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s